Πρωτοσέλιδο // Στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας υπάρχουν άρθρα με τίτλους και φωτογραφίες. Πρωτοσέλιδο είναι το κεντρικό άρθρο της πρώτης σελίδας. Σκοπό έχει να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να αγοράσει την εφημερίδα. Συνήθως ο τίτλος του είναι γραμμένος με έντονα χρωματιστά γράμματα για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα άρθρα.
...............................*Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................. Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος

~

 my-tips-collection
..............................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες

Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες
...........Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Αννίτα Παναρέτου - Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία - Σπάνιο έργο στην ελληνική βιβλιογραφία, ανεκτίμητο για την ήδη πενιχρή μας ταξιδιωτική λογοτεχνία


   ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ   


Η πεντάτομη αυτή σειρά παρακολουθεί τη ματιά με την οποία είδαν οι Έλληνες τον κόσμο, κατά το πολύ μακρύ διάστημα από τον Όμηρο ως τις μέρες μας. Ο πρώτος τόμος της ανιχνεύει σε μια εκτενή εισαγωγή την πορεία της ελληνικής ταξιδιωτικής γραφής, ως την τελική της μεταμόρφωση σε γνήσια ταξιδιωτική λογοτεχνία, με πρώτο διδάξαντα τον Νίκο Καζαντζάκη. Εδώ ο αναγνώστης θα έχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει αντιπροσωπευτικά κείμενα, αρχαία, βυζαντινά και νεότερα ως τον 19ο αιώνα, σελίδες ετερόκλητες, με την υπογραφή προσώπων όπως οι Ηρόδοτος, Ξενοφών, Νέαρχος, Παυσανίας, Θεόδωρος Στουδίτης, Βησσαρίων καρδινάλιος, Μανουήλ Β΄ ο Παλαιολόγος και με πολλαπλό ενδιαφέρον στην αναμφισβήτητη ιδιαιτερότητά τους.   
O Α΄ Τόμος, εκτός από την κοινή για το σύνολο της σειράς εισαγωγή, περιλαμβάνει ετερόκλητα αντιπροσωπευτικά κείμενα αρχαία, βυζαντινά και νεότερα ως το 19ο αιώνα με την υπογραφή προσώπων όπως οι Ηρόδοτος, Ξενοφών, Νέαρχός, Παυσανίας, Θεόδωρος, Στουδίτης, Βησσαρίων καρδινάλιος, Μανουήλ Β΄ ο Παλαιολόγος. 
Ο Β΄ Τόμος καλύπτει την πλουσιότατη ταξιδιογραφία της περιόδου αυτής. Ανάμεσα στους πολυάριθμους Έλληνες που, μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα το ΄21 περιηγούνται και δημοσιεύουν, συγγραφείς όπως ο Ραγκαβής, Βικέλας, Πάλλης, Κονδυλάκης, Προβελέγγιος, Δροσίνης, Καρκαβίτσας, Νιρβάνας, Μωραϊτίδης γίνονται, στο γύρισμα του αιώνα, οι πρόδρομοι του ταξιδιωτικού λογοτεχνήματος. 
Στον Γ΄ Τόμο οι Καζαντζάκης, Ουράνης, Παναγιωτόπουλος, Παπαντωνίου, Παπατσώνης, Κόντογλου, Βενέζης, Μυριβήλης, Θεοτοκάς – μαζί τους και οι Χάρης, Καραντώνης, Μελάς- δηλαδή οι κορυφαίοι συγγραφείς που ανέδειξαν στην Ελλάδα την ταξιδιωτική λογοτεχνία κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, προσφέρουν με τα πολυσέλιδα κείμενά τους μια αναγνωστική πανδαισία. 
Ο Δ΄ Τόμος φιλοξενεί κείμενα λογοτεχνών που επίσης παρουσίασαν έργο κατά το Μεσοπόλεμο, χωρίς να είναι συστηματικοί ταξιδιογράφοι (Σεφέρης, Ράντος, Καραγάτσης, Λουντέμης, Στασινόπουλος κ.α.), καθώς και κείμενα που αντανακλούν την πορεία και την πολυμορφία της ταξιδιωτικής πεζογραφίας των τελευταίων ετών: έργα αξιόλογα που ακολουθούν την πεπατημένη και σελίδες-δείγματα της νέας γραφής, που οδηγεί την ταξιδιογραφία σε καινούργιους, συναρπαστικούς δρόμους (ενδεικτικά αναφέρονται Κασδάγλης, Αλαβέρας, Αλεξανδρόπουλος, Λορεντζάτος, Βασιλικός, Γιανναράς, Τσάτσου, Κορομηλά, Αντωνοπούλου, Λαγκέ). 
Ο Ε΄ Τόμος, πολυάριθμοι συγγραφείς με ελάχιστα κοινά στοιχεία λογοτεχνικού προσανατολισμού (π.χ. Αντιγόνη Μεταξά, Κόντογλου, Παπαδιαμάντης, Πρεβελάκης, Ιωάννου, Βρεττάκος, Γαβριηλίδης κ.α.) συνυπάρχουν σε ένα ανθολόγιο σελίδων από την παιδική ταξιδιωτική λογοτεχνία, την καστρολογία, τις γραφές για τις ιδιαίτερες ή για τις νέες πατρίδες, το ταξίδι στο μέτωπο σε καιρό πολέμου, από το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και τα λογοτεχνικά περιοδικά. Στο τέλος και των πέντε τόμων ο αναγνώστης θα συναντήσει βιογραφικά των ανθολογούμενων συγγραφέων, σύντομες πληροφορίες για το ταξιδιωτικό τους έργο και πλήρεις βιογραφικές ενδείξεις για την προέλευση των κειμένων. Θα συναντήσει επίσης ευρετήρια των τόπων που αναφέρονται στα ανθολογημένα κείμενα – στον πρώτο τόμο το ευρετήριο αφορά στα πρόσωπα που αναφέρονται στην εισαγωγή- ενώ στον Ε΄ Τόμο περιλαμβάνεται και η «Βιβλιογραφία της Ελληνικής Ταξιδιωτικής Γραφής 1850-1990″, με 1.100 περίπου λήμματα. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)   
~~~

Η Ξένη Μπαλωτή γράφει για την ταξιδιωτική διαδρομή της Αννίτας Παναρέτου 

Ο Ν.Καζαντζάκης έλεγε πως «Το ταξίδι κι η εξομολόγηση (κι η δημιουργία είναι η ανώτερη και πιστότερη μορφή της εξομολόγησης) στάθηκαν οι δυο μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου», και αυτό έχει γίνει το μότο μου. Κάποια ταξίδια τα βιώνω με όλους τους τρόπους, κάποια άλλα αφήνοντας το νου να ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων ! Μία τέτοια περίπτωση εξαιρετικής αξίας λόγω του πλούτου των συγγραφέων που ανθολογούνται και των πτυχών που προσεγγίζονται είναι το 5τομο έργο της Αννίτας Παναρέτου με τίτλο : «Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία». Από την ημέρα που το απέκτησα έχει γίνει η παρέα ακόμη και του κλεμμένου 5λεπτου. Γιατί η μεγάλη ιδιαιτερότητα αυτής της εργασίας είναι πως αναδεικνύει την εξωστρέφεια της φυλής μας ήδη από την εποχή του Ομήρου έως και τον 20ο αι. Αν διδαχθήκαμε συλλογικά δεν ξέρω, προσωπικά σίγουρα ο καθένας θα πάρει ότι ο νους του του επιτρέψει! Σπάνιο έργο στην ελληνική βιβλιογραφία, ανεκτίμητο για την ήδη πενιχρή μας ταξιδιωτική λογοτεχνία.

Πηγή: http://www.globalview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου