Πρωτοσέλιδο // Στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας υπάρχουν άρθρα με τίτλους και φωτογραφίες. Πρωτοσέλιδο είναι το κεντρικό άρθρο της πρώτης σελίδας. Σκοπό έχει να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να αγοράσει την εφημερίδα. Συνήθως ο τίτλος του είναι γραμμένος με έντονα χρωματιστά γράμματα για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα άρθρα.
...............................*Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................. Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος

~

 my-tips-collection
..............................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες

Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες
...........Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ο Νότης Μαριάς στον Orange Radio για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επίσκεψή του στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας

Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  /  ΒΙΝΤΕΟ


Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά στον ραδιοφωνικό σταθμό Orange Radio της Άρτας και στην εκπομπή "Είναι γεγονός" με τη Βίκυ Καινούργιου στις 25/5/2015.

Στην συνέντευξή του ο Νότης Μαριάς μιλά για:

1.Την επίσκεψή του στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας και την διοργάνωση εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 30/6/2015 για το Ολοκαύτωμα του Κομμένου (00:38).
2.Τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο (03:34).
3.Τη μνημονιακή στροφή των ΑΝΕΛ (08:32).
4. Την πρόταση-λύση για εξόφληση του ΔΝΤ εκ μέρους της Ελλάδας μέσω χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδας (14:06).




Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά
Ηράκλειο
Λεωφ. Δημοκρατίας 35.
Τηλ:2810 300 421/422.
Φαξ:2810 300 421.

Αθήνα
Κόνιαρη 7,  Αμπελόκηποι 115 21.
Τηλ: 210-3254433, 210-3254048.
Φαξ: 210-6432457.
Facebook: Νότης Μαριάς
Βρυξέλλες
Parlement européen
Bât. Willy Brandt
07M071
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Τηλ:0032 2 28 45151
Φαξ:0032 2 28 49151

Αθήνα, 27/5/2015.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Πολιτικός σεισμός στην Ισπανία

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Ισπανία το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές. Για βαθιά και ριζική αλλαγή κάνουν λόγο τα ΜΜΕ. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, τιμωρήθηκαν. Οι «αγανακτισμένοι» επιβεβαιώνουν τη δυναμική είσοδό τους στην πολιτική σκακιέρα, υπογραμμίζουν οι ισπανικές εφημερίδες την επομένη της κάλπης

«Πολιτική αλλαγή σε βάρος του PP» είναι ο τίτλος της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo, η οποία υπογραμμίζει τη «δυναμική εισβολή» του αριστερού Podemos (Μπορούμε) και την «αξιοσημείωτη άνοδο του [κεντροδεξιού] Ciudadanos» (Πολίτες), που δείχνουν ότι «το ισπανικό πολιτικό τοπίο εισήλθε σε νέα φάση» μερικούς μήνες πριν τις βουλευτικές.
Οι «αγανακτισμένοι», το κίνημα που γεννήθηκε από την αγανάκτηση του κόσμου εξαιτίας της κρίσης, το οποίο υποστηρίζεται από το Podemos, είναι σε θέση να κερδίσουν τα δημαρχεία της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης με την υποστήριξη άλλων κομμάτων της Αριστεράς, σε ιστορική αλλαγή μετά από 24 χρόνια κατά τα οποία οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται στην εξουσία στην ισπανική πρωτεύουσα.


Κίνδυνος για το Λαϊκό Κόμμα 

Σε κύριο άρθρο της, η El Mundo επισημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα «διακινδυνεύει να μην επιβιώσει αν εγκλωβιστεί στο απαρχαιωμένο επιχείρημα της οικονομικής αναγέννησης». Επίσης, αποδίδει το πισωγύρισμα που υπέστη το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο παραμένει ωστόσο πρώτη δύναμη στη χώρα, στην «έλλειψη συναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας, μαζί με τον υπερσυντηρητισμό με τον οποίο το κόμμα ανταποκρίθηκε στη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στη λειτουργία των θεσμών και στα σκάνδαλα της διαφθοράς».
Για την El Mundo «επείγει η διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου του PP, το ταχύτερο δυνατό, καθώς χάνει σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011» και την απόλυτη πλειοψηφία που είχε κερδίσει σε πολλές περιοχές.

Μεγάλη υποχώρηση στις πόλεις 

Παράλληλα, η εφημερίδα κρίνει ότι το PSOE παρουσιάζει «μεγάλη υποχώρηση στις μεγάλες πόλεις, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει τη διοίκηση σε έξι επιπλέον περιοχές αν καταλήξει σε συμφωνίες με το Podemos», το κόμμα που επιβεβαίωσε στις εκλογές «τη δυναμική του εισβολή» στην πολιτική σκηνή της χώρας.
«Η πτώση του PP προκαλεί ανατροπή υπέρ της αριστεράς» επισημαίνει παράλληλα η κεντροδεξιά  El Pais.
Τα αποτελέσματα δείχνουν «βαθιά αλλαγή», υπογραμμίζει εξάλλου η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η La Vanguardia αναφέρεται σε «ριζική αλλαγή».
«Θα ήταν απατηλό να ερμηνεύουμε αυτό που συνέβη ως επανάσταση που είχε, αλλά θα ήταν επίσης σφάλμα να μείνουμε απαθείς απέναντι στο ισχυρό μήνυμα αλλαγής που δίνουν αυτά τα αποτελέσματα» συμπληρώνει η El Pais.

Πολιτικός σεισμός

Για την εφημερίδα, πρόκειται για «σημαντικό αποτέλεσμα του πολιτικού σεισμού που άρχισε να εκδηλώνεται στις ευρωεκλογές του 2014», στις οποίες το Podemos κέρδισε πέντε έδρες ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Για τις οικονομικές εφημερίδες, τα κόμματα στην Ισπανία είναι πλέον «καταδικασμένα σε συμμαχίες», όπως άλλωστε τιτλοφορείται και η Cinco Dias, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Expansion υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της: «Η Ισπανία αξιώνει συμμαχίες».


Φάρος & Φαροφύλακας: Ανάμεσα στα 8 πιο... ψαγμένα ελληνικά νησιά η Μήλο...

Φάρος & Φαροφύλακας: Ανάμεσα στα 8 πιο... ψαγμένα ελληνικά νησιά η Μήλο...:   "Μηλέικα  Νέα"     Τα 8 πιο ψαγμένα ελληνικά νησιά παρουσιάζει σε άρθρο της η καθημερινή Βρετανική εφημερίδα Telegraph και ...


Σάββατο 16 Μαΐου 2015

16 Mαϊου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.


Ρέθυμνο




16 Mαϊου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. (Αυτός ήταν βλέπετε ο "πολιτισμός" και η "αβροφροσύνη" των Γερμανών, που υμνεί στα βιβλία του ο καθηγητής Ρίχτερ, εκείνος που αναγόρευσαν σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάποιοι διδάσκοντες του, μα και η Διοίκηση του Ιδρύματος ακόμα δεν έχει αφαιρέσει με μιά απόφαση της τον τίτλο αυτό...).



Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου χτίστηκε επί δικτατορίας Μεταξά το 1937 και χρησίμευσε ως στρατώνας, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ποικίλου όρους, βόρεια της Λεωφόρου Αθηνών – Κορίνθου. Λειτούργησε υπό τις διαταγές των Ιταλών για λίγες μόνο ημέρες και στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 πέρασε στα χέρια των Γερμανών και συγκεκριμένα της SD (Sicherheitsdienst), της Υπηρεσίας ασφαλείας των Ναζί.
Ο χώρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι τόπος μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης. Θεωρείται για την Ελλάδα χώρος αντίστοιχος με τα στρατόπεδα Άουσβιτς, Μαουτχάουζεν, Νταχάου, που όμως, σχεδόν αμέσως μετά τη συντριβή των δυνάμεων του Άξονα, ανακηρύχθηκαν ιστορικά μνημεία και με σειρά ενεργειών εξασφαλίστηκε η ανάδειξη και η προβολή τους. Στη χώρα μας, αντίθετα, η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης επί πολλά χρόνια αγνοήθηκε. Μόλις το 1982, με τον Νόμο 1285 που ψήφισε η ελληνική Βουλή, ήλθε η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και άρχισε να παίρνει τις πραγματικές της διαστάσεις ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός. Σ' αυτά όμως τα 40 περίπου χρόνια της αγνόησής της, η ιστορία του στρατοπέδου έμενε στο περιθώριο. To στρατόπεδο εχρησιμοποιείτο από μονάδες του ελληνικού στρατού ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’40. Συγκεκριμένα είχαν εγκατασταθεί εκεί δύο Κέντρα Εκπαιδεύσεως, το ένα Πεζικού (ΚΕΒΟΠ) και το άλλο Διαβιβάσεων (ΚΕΔ). Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα το περίφημο Μπλοκ 15, στο οποίο εκρατούντο όσοι επρόκειτο να οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα την επόμενη μέρα, και από όπου ξεκίνησαν την αυγή της Πρωτομαγιάς οι «200» για την Καισαριανή, χρησιμοποιήθηκε ως πειθαρχείο. Σ' αυτή την περίοδο με τα επιχρίσματα καταστράφηκαν μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα που οι αγωνιστές της Αντίστασης είχαν γράψει στους τοίχους και σε άλλα σημεία την ύστατη στιγμή, πριν ολοκληρώσουν την προσφορά και τη θυσία τους.
...
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, μέχρι το 1982 ούτε οι επιζήσαντες κρατούμενοι του στρατοπέδου μπορούσαν να επισκεφτούν τον τόπο του μαρτυρίου τους. Η πρώτη εκδήλωση ιστορικής μνήμης έγινε επί δημαρχίας Δημήτρη Γιαχνή, όταν μαζί με αρκετούς πολίτες την Πρωτομαγιά κατέθεσαν στη μνήμη των αγωνιστών στεφάνια δάφνης μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου, αφού τους απαγορεύτηκε η είσοδός τους στον ιστορικό τόπο. Η εκδήλωση αυτή συνεχιζόταν και επί δημάρχου Δημ. Σκαμπά. Μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης η εκδήλωση έγινε μέσα στο στρατόπεδο, μπροστά στο Μπλοκ 15, με την παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.Έκτοτε, και μέχρι σήμερα η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής και τις αντιστασιακές οργανώσεις. Παράλληλα, έπειτα από αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου επί δημάρχου Κυριάκου Ντηνιακού, το Μπλοκ 15 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Παράλληλα, το έτος 1986 προκηρύχθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έμβλημα του Δήμου Χαϊδαρίου. Όρος του διαγωνισμού ήταν το έμβλημα να είναι εμπνευσμένο από την ιστορία του στρατοπέδου. To πρώτο βραβείο δόθηκε στην ιδέα του αρχιτέκτονα Νίκου Τριάντη, σύμφωνα με την οποία μέσα από το συρματοπλεγμένο Μπλοκ 15 ξεπετάγεται ένα κόκκινο λουλούδι, δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της αισιοδοξίας. Η εικαστική αυτή σύνθεση έκτοτε αποτελεί το έμβλημα του Δήμου. 
Παράλληλα, ο Δήμος Χαϊδαρίου ονόμασε Οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου την οδό Βασιλέως Γεωργίου, από την οποία περνούσαν τα καμιόνια με τους αγωνιστές. Στον δρόμο αυτό πολλοί αγωνιστές στη διαδρομή προς το εκτελεστικό απόσπασμα πετούσαν σημειώματα με τη συγκλονιστική στη λιτότητά της φράση «πάω για εκτέλεση». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συμπολίτη μας Κώστα Χατζηγεωργίου, που ενώ ήταν τραυματίας του αλβανικού μετώπου, μέσα από το νοσοκομείο συνέχιζε την αντιστασιακή του δράση. To 1943, όμως, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο. Στις 23 Απρίλη 1944, και ενώ οδηγείτο στον τόπο εκτέλεσης, στη Ριτσώνα, τη στιγμή που περνούσε το καμιόνι από τη σημερινή οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στη συμβολή με την οδό Πλαστήρα, πέταξε φωτογραφία του μικρού ανιψιού του, πάνω στην οποία είχε γράψεΐ: «Εγώ πάω για εκτέλεση. To παιδί να το βγάλετε Κώστα». Από τον δρόμο αυτό περνούσαν επίσης τα αυτοκίνητα με τις σορούς των ηρώων που είχαν εκτελεστεί μέσα στον χώρο του στρατοπέδου, στον δρόμο για το Γ Νεκροταφείο. Μάλιστα, από τα νωπά θανάσιμα τραύματα των αγωνιστών έρεε αίμα στον χωμάτινο τότε δρόμο. Κατά κυριολεξία, λοιπόν, ο δρόμος αυτός είναι ποτισμένος με το αίμα των αγωνιστών της Αντίστασης. 
Σήμερα, η οδός Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου εκτείνεται παράλληλα με την οδό Στρατάρχου Καραϊσκάκη σε όλο το μήκος από τη λεωφόρο Αθηνών μέχρι την Ιερά Οδό, και το τετράπλευρο αυτό αποτελεί το ιστορικό κέντρο της σύγχρονης πόλης.
Μετά την τελική διαμόρφωση του δρόμου το έτος 2001, οι παράλληλες δενδροστοιχίες, τα κλασικά φωτιστικά, οι ειδικές πλακοστρώσεις, σε συνδυασμό με τη δεδομένη ιστορική σημασία, προσδίδουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα στην οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, που εκτός από κεντρικός εμπορικός δρόμος φιλοξενεί σημαντικές για τη ζωή της πόλης λειτουργίες, όπως το Δημοτικό Κολυμβητήριο και ο ιστορικός κινηματογράφος «Άνοιξη». To τμήμα του δρόμου αυτού από τη λεωφόρο Αθηνών μέχρι τις πύλες του Στρατοπέδου ονομάστηκε οδός Αντώνη Φλούντζη, για να τιμηθεί η μνήμη του γιατρού του στρατοπέδου, που σ’ ένα μεστό και τεκμηριωμένο βιβλίο με τον τίτλο Χαϊδάρι, κάστρο και βωμός της Εθνικής Αντίστασης, κατέγραψε την ιστορία του στρατοπέδου. 


_______
Περισσότερα εδώ:
http://www.haidari.gr/Default.aspx?tabid=221

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ : Η αστυνομία συλλαμβάνει ασθενή του Μητροπολιτικού ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ : Η αστυνομία συλλαμβάνει ασθενή του Μητροπολιτικού ...:

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η αστυνομία συλλαμβάνει ασθενή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Ενημερωθήκαμε μόλις σήμερα ότι τ...




Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας (ΟΛΠ) στους μονοπωλιακούς ομίλους;

"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας (ΟΛΠ) στους μονοπωλιακούς ομίλους;". Άρθρο του Αντώνη Νταλακογεώργου, μα πριν το άρθρο μια μικρή σημείωση μας: ΘΕΜΑΤΑ τέτοιου μεγέθους όπως η παραχώρηση του Λιμένος Πειραιά, οι διεθνείς ιμπεριαλιστές φυσικά προτιμούν να τα περάσουν με μιά κυβέρνηση "Αριστεράς". Φυσικά δεν είναι Αριστερά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όμως στη διεθνή κοινή γνώμη την εικόνα αυτής της επίφασης έχει, σκόπιμα τα διεθνή ΜΜΕ θα κρατήσουν αυτή την εικόνα, ώστε αργότερα αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα να εμφανιστεί διεθνώς ως μια "ήττα της Αριστεράς" να καλλιεργηθεί έτσι ακόμα βαθύτερα η απογοήτευση και το "μοιραίον της υποταγής" στους λαούς! Παράλληλα, το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο θα έχει επιτύχει τους στόχους του με τις μικρότερες κατά το δυνατόν λαϊκές αντιδράσεις, αφού ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής -και πολιτικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ- εθίζεται , εγκλωβίζεται ήδη και αφομοιώνεται σ' αυτές τις πολιτικές τις οποίες μάλιστα είτε τις εμφανίζει ως αναπόφευκτες, είτε -πολύ χειρότερα- τις δικαιολογεί και τις ονομάζει "αριστερές πολιτικές".
Τα σημάδια της υποταγής και της αφομοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φανερά από την περίοδο των "διεθνών επαφών" του προέδρου του, όταν πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις του, έδωσε τα διαπιστευτήρια στους διεθνείς ιμπεριαλιστές, η πολιτική των οποίων στην Ελλάδα ξεδιπλώνεται σήμερα, και μάλιστα με ταχύτητες μεγαλύτερες απ' ότι ίσως κάποιοι ανέμεναν...
Το ζήτημα του Λιμένος Πειραιά είναι φυσικά από τα σημαντικότερα, δεν είναι το μόνο, οι υποδομές, η περιουσία και ο πλούτος της χώρας, -αυτά που ανήκουν στο λαό- παραδίδονται ανεπιστρεπτί, παζαρεύουν απλά στη λογική του "πέντε πάνω -πέντε κάτω", αυτό το εμφανίζουν μάλιστα ως δήθεν ..."έως αίματος" διαπραγμάτευση..., αυτή καθ' αυτή όμως η εκχώρηση και η παράδοση υλοποιείται...
Ασφαλώς οι ανυπόταχτες δυνάμεις του λαού μας πρέπει πλέον με άλλες ταχύτητες και με δυναμικά και αποτελεσματικά βήματα να κινηθούν. 
Δ.Τζ.
~~~~~~~~

Το άρθρο του Αντώνη Νταλακογεώργου*:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας
(ΟΛΠ) στους μονοπωλιακούς ομίλους;

Ίσως πριν από μερικούς μήνες το παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως στους τρεις μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα πια όχι μόνο δεν είναι τέτοιο αλλά αντίθετα όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο επίπεδο των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι πλέον γνωστό σε όλους τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την αξίωση των τοκογλύφων δανειστών (παραβιάζοντας τις κόκκινες γραμμές της) και όλα δείχνουν ότι προχωράει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, των αεροδρομίων κ.λπ.
Ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης είχε δοθεί, είχε προλειάνει το έδαφος για το κυβερνητικό εγχείρημα με δηλώσεις του στο Λονδίνο (BBC) ο Υπουργός Οικονομικών, στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο οποίος, μετά την συνάντησή του στο Πεκίνο με κυβερνητική αντιπροσωπεία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, δίνοντας το στίγμα ότι αυτό θα γίνει με την κινεζική COSCO, η οποία ήδη έχει πάρει ένα μέρος της προβλήτας του ΣΕΠ μέσω μακροχρόνιας σύμβασης και η οποία έχει δώσει δείγματα γραφής πώς εννοεί τις επενδύσεις στην χώρα, αφού έχει επιβάλει όρους στην σύμβαση παραχώρησης αλλά και συνθήκες ελεύθερης οικονομικής ζώνης στο Λιμάνι του Πειραιά και ταυτόχρονα όρους εργασίας για τους εργαζόμενους ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.
Συμπληρώνοντας τα βήματα υπαναχωρήσεων της κυβέρνησης ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υπέπεσε σε πρωτοφανές ατόπημα λέγοντας την περασμένη Δευτέρα στην Βουλή ότι «η κυβέρνηση – το ΤΑΙΠΕΔ περισσότερο – βρίσκεται φυσικά σε διαπραγματεύσεις με την COSCO ώστε να αναζητηθούν όροι και προϋποθέσεις στον ισχύοντα αυτήν την στιγμή διαγωνισμό που μπορούν να αλλάξουν για να γίνει περισσότερο επωφελής για την χώρα μας»!!
Δικαιολογημένα η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την εντονότατη αγανάκτηση των εργαζομένων στα λιμάνια και όχι μόνο. Είναι δυνατόν να λέει ο Υπουργός ότι διαπραγματεύονται με την COSCO να αλλάξουν τους όρους της σύμβασης ενώ στον διαγωνισμό μετέχουν ακόμη 5 εταιρίες;
Η προσπάθεια στην συνέχεια να ανασκευασθεί η δήλωση του Υπουργού από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ απλά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εν αγνοία των εργαζομένων, των κοινωνικών αυτοδιοικητικών αρχών της πόλης διαπραγματεύεται την πώληση του ΟΛΠ με πλήρη αδιαφάνεια και όλα δείχνουν ότι η επιλογή της είναι η πώληση του ΟΛΠ στον Κινεζικό μονοπωλιακό όμιλο της COSCO με την τροποποίηση της σύμβασης που θα αφορά το 51% των μετοχών και όχι το 67% το οποίο θα διατεθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Το σκηνικό αυτό που διαγράφεται για την πώληση των ΟΛΠ – ΟΛΘ συνιστά ριζική στροφή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διαχρονικά είχε ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ τόσο στην φάση της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο όσο και στην σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ στην COSCO το 2009.
Ταυτόχρονα τόσο σε πολιτικό επίπεδο είχε ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που είχε δρομολογήσει η μνημονιακή κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ, ενώ και η συμμετοχή του κόμματος ήταν ουσιαστική στην ανάπτυξη ενός πλατιού μετώπου που συνένωσε στις γραμμές του όλες τις κοινωνικές, συνδικαλιστικές, αυτοδιοικητικές αρχές, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι έδωσαν σκληρό αγώνα για να εμποδίσουν και να ματαιώσουν την καταστροφική πολιτική Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ που είχε βάλει πωλητήριο στον ΟΛΠ σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.
Κεντρικά κομματικά στελέχη που σήμερα κατέχουν Υπουργικές θέσεις, Βουλευτές, πολιτικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που απέκτησαν πρόσφατα αξιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, είχαν την δική τους θετική συμβολή σε αυτήν την κοινωνική και πολιτική συμμαχία και στην αξιόλογη κινηματική δράση που είχε αναπτυχθεί.
Παρά την ιδεολογική και πολιτική διαφορετικότητα των δυνάμεων αυτών υπήρχε συμφωνία και κοινή συνισταμένη υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ.
Η μετάλλαξη των προεκλογικών θέσεων, η ριζική ανατροπή ακόμη των προγραμματικών θέσεων στην Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης, προφανώς κάτω από την πίεση των τοκογλύφων δανειστών σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που αφορά τον δημόσιο πλούτο, τις παραγωγικές δημόσιες επιχειρήσεις, τον στρατηγικό ρόλο αυτών των επιχειρήσεων όπως είναι ο ΟΛΠ (όχι μόνο για τον Πειραιά) αποτελεί ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα ανάμεσα σε πολλά που έχουν σημειωθεί έως τώρα στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους οι οποίοι συστηματικά και μεθοδικά στραπατσάρουν και ακυρώνουν και τις ελάχιστες προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Σενάρια που διακινούνται κυρίως από την κυβέρνηση για είσοδο ιδιωτών στον ΟΛΠ με συμπράξεις και κοινοπρακτικά σχήματα ανεξάρτητα από διακηρύξεις, εγκυμονούν τον ίδιο κίνδυνο απώλειας του δημόσιου χαρακτήρα του Λιμανιού και έρχονται σε σαφή αντίθεση με τον λαό, τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα. Ακόμη χειρότερο είναι το σενάριο να τεθεί υπό συζήτηση το ύψος του τιμήματος για την αξία του ΟΛΠ και να αποτελέσει αυτό αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ) όπως αυτή δρομολογήθηκε μετά την αρνητική και επιζήμια συμφωνία στο EUROGROUP στις 20/2/2015 δείχνει ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί ακόμη και από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα από την κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνκέρ η οποία αγγίζει και παραβιάζει αυτές τις γραμμές στα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και στο ασφαλιστικό.
Το εργατικό κίνημα στις συνθήκες που διαμορφώνονται θα είναι ολέθριο λάθος να εγκλωβιστεί και να γίνει παρακολουθητής των κυβερνητικών επιλογών, αντίθετα περισσότερο από ποτέ πρέπει να παρέμβει άμεσα δημόσια με δράσεις και πρωτοβουλίες διατυπώνοντας την μοναδική εναλλακτική επιλογή της σύγκρουσης και ρήξης με τους αδίστακτους μερκελιστές του νεοφιλελευθερισμού και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων πρέπει να πάρουν άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί ένας ταπεινωτικός συμβιβασμός και με τον τρόπο αυτό να οδηγηθεί η πολιτική και κοινωνική αριστερά στην ήττα.


______________
Υ.Γ: Ήδη στις 12/5/2015 το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ κατ’ εντολή της κυβέρνησης αποφάσισε ομόφωνα την πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες. Πλέον μένει και τυπικά η κυβερνητική απόφαση για το ξεπούλημα του ΟΛΠ…
*Αντώνης Νταλακογεώργος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΝΟ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ποιοι δικαιούνται το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης

    Χρήσιμες πληροφορίες    


Ξεκίνησε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για την δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, την δωρεάν παροχή ηλεκτρισμού, το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.
Η αίτηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι προσαρτημένη στη κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr).
Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με την χρήση των κωδικών του δικαιούχου στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).
Συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να απευθύνονται για την υποβολή της αίτησης στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, Ελ. Βενιζέλου 75 (ώρες λειτουργίας 08:00 – 15:30).


Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως και τις 20 Μαΐου 2015.
Αναλυτικά τα κριτήρια έχουν ως εξής:


Εισοδηματικά κριτήρια:
Το εισόδημα του δικαιούχου των παροχών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένα άτομα, ή τα 3.600 ευρώ για ζευγάρι. Προσαυξάνεται κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα τεκμήρια, οι διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο, καθώς ούτε και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, που χορηγούνται από το κράτος).

Περιουσιακά κριτήρια:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού δεν πρέπει να υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος.
Δεν ωφελούνται της παροχής του επιδόματος ενοικίου όσοι διαθέτουν ατομικά ή ως μέλος αιτούσας οικογένειας ιδιόκτητη κατοικία στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Ποια επιδόματα χορηγούνται :
Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος
Στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, παρέχεται δωρεάν αξία ηλεκτρικού ρεύματος έως 1.200 kwh ανά τετράμηνο (300 kwh μηνιαίως), για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν για κάθε δικαιούχο από την ένταξή του στη μέχρι 31.12.2015. Στους δικαιούχους που η τετραμηνιαία κατανάλωσή τους είναι έως 1.200 kWh (ημέρας και νύχτας), πιστώνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό τους η συνολική αξία ηλεκτρικής ενέργειας. Καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους μέχρι 31.01.2015, επανασυνδέονται άμεσα, αφού πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Επίδομα ενοικίου
Το επίδομα ενοικίου χορηγείται για 9 μήνες (από την ημερομηνία σύναψης ή ανανέωσης της σύμβασης μίσθωσης) απευθείας στον ενοικιαστή του ακινήτου. Το ποσό του επιδόματος, ξεκινά από 70 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και φθάνει έως και τα 220 ευρώ, σε περίπτωση οικογένειας με 4 εξαρτώμενα μέλη και άνω. Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις του Νόμου δήλωση και αποδοχή του μισθωτηρίου συμβολαίου. Τυχόν καταγγελία της μίσθωσης θα πρέπει να γνωστοποιείται νομίμως στα ΚΕΠ.

Επίδομα σίτισης
Χορηγείται στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπό μορφή ηλεκτρονικής κάρτας συμβατής με τερματικά αποδοχής καρτών (POS) καταστημάτων εμπορίας τροφίμων για την προμήθεια ειδών σίτισης. Η κάρτα θα πιστώνεται με το ποσό της προβλεπόμενης κατωτέρω μηνιαίας επιδότησης, από την 1.4.2015 και μέχρι 31.12.2015. Στην κάρτα θα πιστώνεται μηνιαίως ποσό από 70 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, έως και 220 ευρώ (προσαύξηση κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος οικογένειας). Προτεραιότητα στη χορήγηση των παροχών θα δίνεται κατά σειρά σε άτομα με εξαρτώμενα τέκνα, πολυμελείς οικογένειες, οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά και μηδενικό εισόδημα, οικογένειες με μακροχρόνια άνεργους ή άνεργους γονείς.

Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικά
Στην ηλεκτρονική αίτηση θα συμπληρώνονται από τον δικαιούχο:
*Υποχρεωτικά όλα τα πεδία που αφορούν εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
* ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ του δικαιούχου, ιδιότητα ανέργου ή μακροχρόνια ανέργου εφόσον υπάρχει.
* ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ του/της συζύγου και ιδιότητα ανέργου ή μακροχρόνια ανέργου εφόσον υπάρχει.
* Ο αριθμός δημοτολογίου του δικαιούχου και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
* Τα εξαρτώμενα ανήλικα μέλη ή ενήλικα μέλη που σπουδάζουν σε σχολεία.
* Σχολές μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης.
* Εξαρτώμενα ενήλικα μέλη που έχουν αναπηρία 67% και άνω.
* Εξαρτώμενα ενήλικα μέλη που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.
* ΑΦΜ και ΑΜΚΑ των ανήλικων ή ενήλικων εξαρτώμενων τέκνων, καθώς και των λοιπών εξαρτώμενων μελών.
* Το ΚΕΠ που ο αιτών επιλέγει για την ενημέρωσή του.
* Τη διεύθυνση επικοινωνίας (εφόσον υπάρχει ηλεκτρονική και σε κάθε περίπτωση αλληλογραφίας) του αιτούντος, ή αντικλήτου προσώπου, ή φορέα που δέχεται να λαμβάνει ενημέρωση και σημαντικά έγγραφα για λογαριασμό του αιτούντος.
* Ο αριθμός τηλεφώνου (σταθερό ή κινητό). Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβληθούν και τα εξής:
Δήλωση ότι ο αιτών δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή τα κωλύματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα.
Δήλωση ότι ο αιτών συναινεί σε αντικειμενικές διαδικασίες εκτίμησης της ατομικής και οικογενειακής του οικονομικής κατάστασης.
Δήλωση ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι απολύτως ακριβή και ότι γνωρίζει πως η δήλωση ψευδών στοιχείων επιφέρει ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ότι η δήλωση ελλιπών ή ψευδών στοιχείων επιφέρει αποκλεισμό από τις παροχές της παρούσας απόφασης.
Επιλογή για την παροχή ή τις παροχές από τις οποίες επιθυμεί να ωφεληθεί (δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου, επιδότηση σίτισης).
Ο αιτών ενημερώνεται για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησής του, με γνωστοποίηση της αιτίας απόρριψης, μέσω αυτοματοποιημένων γραπτών μηνυμάτων που θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική του αίτηση και θα αποστέλλονται συγχρόνως στην ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλώσει. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο απορριφθείς μπορεί να υποβάλει αίτημα επανεξέτασης. Οι αιτούντες επιδόματος ενοικίου, εφόσον έχουν λάβει έγκριση, και αφού υπογράψουν σύμβαση μίσθωσης ή ανανέωση υφιστάμενης με τον εκμισθωτή τους, θα εισέρχονται εκ νέου στην ηλεκτρονική τους αίτηση και θα συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) της κατοικίας τους. Στη συνέχεια θα ανοίγει μια νέα σελίδα, όπου ο εκμισθωτής θα εισέρχεται με τους κωδικούς του συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να συμπληρώσει τον ΑΦΜ του μισθωτή του, τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου και το ΙΒΑΝ λογαριασμού του, όπου επιθυμεί να καταβληθεί το επίδομα. Η αίτηση αυτή του εκμισθωτή επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης ότι αποδέχεται τη διασταύρωση των στοιχείων του για τη διαπίστωση της φορολογικής του ενημερότητας.

_________

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Εμείς ζούμε χωρίς δάνειο, η Ευρωζώνη δεν ζει χωρίς αλλαγές

  Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»   

Δεν έχει μέλλον αυτή η ευρωζώνη, αν δεν αλλάξει» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Προσθέτει δε πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει νέο δάνειο, «υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους» και αποκαλύπτει ότι έχουν γίνει ανεπίσημες συζητήσεις για αυτό το θέμα.
Σε ότι αφορά το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας». Τονίζει πάντως ότι εάν η χώρα επιχειρούσε τώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα βρισκόταν «προ δυσάρεστου απροόπτου».
Ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ακούστηκαν στο Eurogroup όλα όσα γράφτηκαν για εκείνον  («χαρτοπαίκτης», «ερασιτέχνης» κλπ). Εκφράζει μάλιστα τη δυσφορία του επειδή ο Γιαρούν .Ντάισελμπλουμ δεν διέψευσε τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.
Χαρακτηρίζει τέλος τους δανειστές «παράταιρους εταίρους» και τον Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο» 
____________
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000008498/Baroufakis-Emeis-zoume-xoris-daneio-i-Eurozoni-den-zei-xoris-allages